парламентарен контрол
сн. БГНЕС

Въпреки карантината, всеки петък ще има парламентарен контрол в НС

Депутатите приеха предложението на БСП и върнаха петъчния парламентарен контрол.

В условията на извънредно положение в пленарната зала ще присъства само народният представител, който е отправил питането към министър.

Заседанието ще се провежда от 9:00 до 14:00 като регистрацията ще започва час по-рано. Такава практика вече беше прилагана от депутатите при гласуването на актуализацията на държавния бюджет.

Промяната в правилника на работата на Народното събрание беше инициирана от левицата.

По време на днешното извънредно заседание от партията заявиха, че писмените отговори не ги удовлетворяват. Според тях при устния парламентарен контрол всеки депутат може да зададе уточняващи въпроси или да попита министъра на момента, ако нещо не е ясно. При сегашната писмена форма, според БСП, депутат задава въпрос чака един месец, получава отговор и ако нещо не е ясно с новия въпрос трябва да чака още месец.

Депутатът от левицата Драгомир Стойнев обясни, че БСП е отправила близо 100 писмени въпроса, свързани с извънредното положение, на които не е даден отговор. Според колегата му Филип Попов пък въпросите към членове на кабинета дори не се публикуват на сайта на законодателния орган, за да могат желаещите да се запознаят с тях.

- реклама -