Въоръжената сирийска опозиция потвърди участието си в срещата в Астана

Въоръжената сирийска опозиция потвърди участието си в срещата в Астана

Представители на въоръжената сирийска опозиция потвърдиха участието си в международната среща в Астана за урегулиране на ситуацията в Сирия

Това съобщи днес казахстанският външен министър Кайрат Абдрахманов.

„Засега те потвърдиха участието си. Но окончателна информация ще имаме вероятно в началото на следващата седмици“, заяви той.

Абдрахманов издаде още, че в събота е провел работна среща с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. На нея са били обсъдени въпросите за предстоящата международна среща за Сирия.

„Турската страна потвърди активното си участие като гарант на Астанския процес в следващия кръг от преговори. Заместник-министърът на външните работи на Турската република ще ръководи делегацията“, потвърди министърът.

Шестата международна среща за Сирия ще се проведе в Астана на 14-15 септември. На 13 септември, ден преди началото на преговорите, експертите на страните гарант ще вземат участие в заседание на съвместната работна група в казахстанската столица.

По време на срещата се планира разглеждането на редица документи, регламентиращи дейността на силите, контролиращи ескалацията. Както и обсъждането и съгласуването на силите в Идлиб. Освен това се очаква страните да приемат съвместно споразумение относно защитата от унищожение на сирийски исторически паметници, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

- реклама -