Ваня Григорова
сн. Фейсбук

Ваня Григорова: Българите не могат да покриват жизнените си нужди

Дали сегашното правителство в нова модификация или нови избори – за нас няма значение, за нас има значение българските граждани да покриват жизнените си нужди, а в момента, опасявам се, такава перспектива не се вижда.

Това коментира за БТА икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

По думите ѝ това, което може да направи настоящият парламент, е да приеме в рамките на бюджетната процедура подпомагането

на бизнеса за високите цени на електроенергията, което не беше прието на бюджетна комисия.

„ Защо синдикалист настоява за това – нямаме никакво съмнение, че ако не се приеме подпомагането за бизнеса,

високата цена на тока ще се отрази в цените на стоките и услугите, които се произвеждат, инфлацията ще нарасне още повече, ще бъде много по-висока от тази сега“, посочи Ваня Григорова.

Тя прогнозира, че ще има фирми, които ще се наложи да затворят, а вероятно стотици хиляди работници ще бъдат засегнати и ще останат без работа. 

По думите ѝ най-уязвими са микрофирмите, при тях тежестта на сметката за тока е най-осезаема.

Ще бъдат застрашени и енергоинтензивните сектори – не защото там се работи неефективно, а защото характерът на дейността е такъв, че има необходимост от сериозни количества ток и газ, посочи Ваня Григорова и допълни, че само експортните фирми вероятно няма да бъдат засегнати.

Припомняме, че  действието на съществуващия механизъм за компенсация изтича в края на  юни.

Работодателите настояват този механизъм да остане и при актуализацията на бюджета . Фонд “Сигурност на електроенергийната система” да компенсира небитовите крайни клиенти на ток до 80% от разликата между реалната средномесечна цена на борсата (сегмент “Ден напред”) и базовата цена, която е закована на 200 лв. за мегаватчас, искат от бизнеса.

На 28 юни комисията по бюджет и финанси отхвърли всички предложения за компенсиране на бизнеса за високите цени на електроенергията. Депутатите решиха в пленарна зала да обсъдят компенсациите.

Ефективното управление не е да чакаш кой ще изкрещи, за да му подхвърлиш нещо, така изпускаш голяма част от хората, които имат нужда от подкрепа, заяви Ваня Григорова

Компенсирането на бизнеса за високите цени на електроенергията е мярката, която трябва да направят сега, а това, което не направиха, е да увеличат минималната работна заплата, посочи Ваня Григорова.

- реклама -