Външното оценяване в 7 и 10 клас може да е в различни дни

Външното оценяване в 7 и 10 клас може да е в различни дни. Обмисляме националното външно оценяване в седми и в десети клас да е в различни дни.

Това е един от изводите след казуса с

пропуснатите скоби в помощните формули по математика на тестовете за десетокласниците, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в интервю за БНТ.

Напрежението в дните на изпитите сега е огромно, а фокусът е повече върху седми клас, което създава проблеми, каза акад. Денков. Той посочи, че в рамките на месец са проведени 108 изпита. Досега не са били толкова много и организацията е изключително сложна, защото за първи път

завършват випуски по новия училищен закон.

Голяма част от критиките по организацията на тазгодишните изпити са силно преувеличени, заяви министър Денков. По думите му има свръхчувствителност по темата.

„Да, имахме пропуск, който за щастие не доведе до сериозни последствия. Грешката в националното външно оценяване по математика за десети клас не беше в задачите, а в листа с формулите. След проверка се оказа, че в изпита е имало само една задача, за която е трябвало да се използва сгрешената формула.

Шест минути след подаването на сигнала

са изпратени вярно конвертираните формули. Затова в училищата, в които не е било удължено времето на изпита, ще дадем пълния брой точки за тази задача. В конкретния случай тези изпити не са толкова важни. Ако това се беше случило с изпита за седми клас, това би било огромен проблем“, каза министър Денков.

Той обясни и защо според Министерството на образованието и науката разказът „Талисманът“, по който седмокласниците писаха преразказ,

е подходящ за изпита в седми клас.

По думите на образователния министър провеждането на изпитите след седми и десети клас в един и същи ден създава предпоставки за объркване, затова двата изпита трябва да са в различни дни. Над 110 хил. седмокласници и десетокласници се явяваха през тази седмица на националното външно оценяване по български език и литература, и по математика. Изпитите по двата предмета за двата класа

бяха в един и същи ден – на 14-ти и на 16 юни.

Министър Николай Денков каза, че по въпроса за началото на учебната година предстои дебат след края на изпитите. Той увери, че в училищата у нас има достатъчно места за всички украински деца, които пожелаят да се обучават в България от новата учебна година.

- реклама -