Македония

Външно с призив към Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове като този на Каймак-Чалан

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове като този на Каймак-Чалан. Това се посочва в официална позиция на Министерство на външните работи по повод на информацията за поругаване на паметния знак на връх Каймак-Чалан.

Ето го и цялото изявление на българското външно министерство:

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове.

Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви.

От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове.

Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите.

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство.

- реклама -