Външно препоръча да не се пътува за Брюксел

МВнР препоръча българските граждани да не предприемат търпящи отлагане пътувания до Брюксел до промяна в нивото на терористична заплаха. От Ситуационния център на ведомството призовават сънародниците ни, които вече са в белгийската столица да се въздържат от ненужни придвижвания в рамките на града и да бъдат изключително предпазливи, когато се намират на публични места.

В Брюксел вчера въоръжен мъж откри стрелба

срещу група шведски футболни фенове, като уби двама от тях. Заподозреният извършител на нападението е неутрализиран по време на полицейска акция, припомниха от външното ни министерство.

Към момента

нивото на терористичната заплаха в Брюксел е повишено до най-висока степен.

В останалата част на страната нивото също е повишено, но с една степен по-ниско. Компетентните белгийски власти отправят призив за повишена бдителност и да се избягват ненужни пътувания.

Развитието на ситуацията и нивото на заплаха, както и препоръките за поведение на гражданите, могат да бъдат следени в реално време на сайта на белгийския Национален кризисен център (на френски, нидерландски, немски и английски език) на адрес https://centredecrise.be/fr/newsroom/fusillade-bruxelles.

При нужда от съдействие, българските граждани в Белгия могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в гр. Брюксел на тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66 и дежурен телефон в извънработно време: 32 473 981 042, както и на адрес: Embassy.Brussels@mfa.bg

По-рано днес

белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед,

установен като извършител на снощния атентат в Брюксел, при който бяха убити двама шведски граждани, а техен сънародник бе тежко ранен. Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден е възможно нападението да е дело на терористична клетка. Издирват се съучастници, уточни полицията. Експерти съобщиха в навечерието на вчерашното нападение, че в Белгия се водят на отчет около 600 радикализирани ислямисти и джихадисти.

- реклама -