Барселона Испания терористично нападение българи, жертви

Външно министерство: Няма информация за пострадали български граждани при терористичната атака в Барселона

Към 10:30 ч българско време няма постъпила официална информация от испанските власти за пострадали български граждани при терористичната атака в Барселона, Испания.

Това съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).

Българското посолство в Мадрид продължава да следи ситуацията и е в постоянен контакт с местните власти.

По официални данни, с които посолството на Република България в Мадрид разполага броят на загиналите е 13, 15 човека са тежко ранени, 23 са ранени по-леко и 48 са с леки травми.

Барселона българи нападение издирване

Пострадалите хора са от 28 различни националности. Сред ранените са граждани на: Франция, Германия, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Великобритания, Люксембург, Австрия, Канада, Еквадор, САЩ, Филипините, Кувейт, Пакистан, Тайван, Турция, Италия и Алжир.

 

Местните власти съобщават за вероятна връзка между  взрив на къща на 17 август сутринта в крайморското градче Алканар, опита за атентат в 1 часа през нощта на 17 срещу 18 август в Каламбрис,  и атаката в Барселона.

Това показва, че Каталуня е била подложена на мащабно терористично нападение, което се е развивало и има поне три оперативни фази.

 

До момента не е постъпила информация за ранен или починал български гражданин при инцидента в Каламбрис. Движението в центъра на градчето е блокирано. Туристите и гражданите чакат разрешение от органите на реда, за да могат да излязат от своите къщи.

 

Испанското правителство обяви тридневен национален траур от днес до 20 август. Днес в 12 ч. местно време на площад „Каталуня” в Барселона ще се проведе официален акт за осъждане на атентатите, на който ще присъстват испанският министър-председател Мариано Рахой, както и лидерите на всички парламентарно представени испански партии.

 

Общественият транспорт в Барселона вече е почти напълно възстановен. Спирката на площад „Каталуня”, откъдето започна вчерашният  атентат, остава затворена, както и две спирки на метрото в централната част на града. За семействата и роднините на пострадалите са отворени две зали на терминал 1 и 2 на летището в Барселона, където за тях се грижат представители на Червения кръст, каталунската полиция и гражданска защита.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651

- реклама -