коронавирус
сн. БГНЕС

Външно министерство на Китай: Теорията, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан е измислица

Китай смята теорията, че изтичането на причинилия пандемия коронавирус SARS-COV-2 от лаборатория в Ухан за лъжа, измислена от заместник-съветника по националната сигурност на САЩ Матю Потинджър. Това обяви по време на брифинг официалния говорител на външното министерство на КНР Хуа Чунинг.

„Всички знаят за т.нар. теория за изтичането на вируса от лаборатория в Ухан, където той е произведен изкуствено. Почти всички световни учени и експерти в областта на контрола на заболяванията, включително американски експерти в тази област, я критикуваха. Американските медии посетиха и Института по вирусология в Ухан, където бяха информирани от професионална гледна точка за реалното състояние на нещата“, каза дипломатът.

Тя също така добави, че китайските журналисти многократно са цитирали цифри и факти, за да опровергаят подобни твърдения.

Г-н Потинджър, като високопоставен служител на правителството на САЩ, продължава да повтаря озвучените преди това лъжи и клевети. Много се надявам американската страна да изясни какво е това твърдение: личното мнение на г-н Потинджър или официалната позиция на САЩ„, подчерта представителят на китайското външно министерство.

сн. БГНЕС

Миналата седмица Daily Mail публикува изявление на Потинджър, в което служителят, позовавайки се на разузнавателна информация, нарече изтичането на коронавируса SARS-COV-2 от лаборатория в Ухан като най-вероятната причина за пандемията.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп предположи, че новият коронавирус може да е пренесен извън Института по вирусология в Ухан поради некомпетентност на персонала. Тогава говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви, че предположенията на ръководителя на Белия дом за изтичането на коронавирус от биологична лаборатория в Ухан поради „глупава грешка в Китай“ противоречат на реалността.

източник: Фокус

- реклама -