Външно и МО отрекоха сепаратисти да са превзели БГ кораба „Царевна“

Външно и МО отрекоха информациите сепаратисти да са превзели БГ кораба „Царевна“. Те се появиха в руските канали РИА Новости и агенция ТАСС. Според данните в тях украински националисти са завзели два чуждестранни кораба в Мариупол и държат екипажите им като заложници. РИА Новости и ТАСС цитират Народната милиция на Донецката република.

От Ситуационния център към българското Министерство на външните работи и Министерството на отбраната обаче отрекоха появилата се информация. Оттам обясниха за NOVA, че са във връзка с моряците ни и към този час всички са добре. Собственикът на кораба Даниел Стефанов също отрече пред NOVA появилата се информация, като уточни, че екипажът е добре.

В същото време в изявлението на Народната милиция на ДНР се казва: „В морското пристанище Мариупол украинските националистически части превзеха два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Аугуста”. Държейки екипажите на тези кораби за заложници, националистите от „Азов” стрелят от палубите”.

„Съдбата на членовете на екипажа на тези кораби и тяхното здравословно състояние все още не са известни. Народната милиция на ДНР заедно с руските въоръжени сили правят всичко възможно, за да спасят живота на моряците, задържани от украинските националисти”, гласи позицията на Народната милиция.

Българският кораб „Царевна“ все още е блокиран на пристанището в Мариупол

 

- реклама -