Външно гони от България още 10 руски дипломати

Още 10 руски дипломати гони от България Външно министерство. МВнР ги е обявило за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната, съобщи БГНЕС.

Това е станало по предложение на компетентните власти на Република България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков.

Решението е връчено с вербална нота от заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев на руския посланик Елеонора Митрофанова.

Посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност,

несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Именно с този мотив, преди само три седмици, бяха изгонени двама руски дипломати, след като също бяха обявени за персона нон грата. Това се случи заради поредния скандал, при който български генерал от резерва беше обвинен в шпионаж в полза на Русия. Според информацията, излязла тогава, дипломатите са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност. Несъвместима със статута им на територията на Република България. Русия обяви, че ще отговори реципрочно на експулсирането на двамата дипломати от България.

Тогава от прокуратурата обявиха, че са образували и досъдебно производство за престъпления срещу републиката срещу единия от дипломатите. „В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция „Национална сигурност“ е образувано

досъдебно производство за престъпления срещу Република България

по чл. 105, ал. 1 от НК. Гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност. Несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни. С оглед предприемане на действия по компетентност“, пише в съобщението.

За акцията стана ясно още преди няколко часа. От пост в Туитър на главния прокурор Иван Гешев.

Разкриха руски дипломат, шпионирал учения на САЩ у нас

- реклама -