Външният министър за Венецуела: Има доказателства за нередности на изборите, призоваваме за демократизация

Има доказателства за нередности при президентските избори във Венецуела през 2018 г., призивите на гражданите трябва да се чуят. Това каза пред журналисти заместник министър-председателят по правосъдната реформа и външен министър Екатерина Захариева във връзка с гражданските протести във Венецуела.

„Считаме, че по отношение на проведените избори през миналата година за президент има доста доказателства и съмнения за нередности, че изборите не са проведени при спазването на демократичните стандарти. Гражданите имат право да изразяват по демократичен път своите политически и граждански права. В демонстрациите има доста насилие, знаете имаше и задържани лидери и опозиционни депутати, един от които загина в затвора при доста съмнителни обстоятелства“, каза тя.

Призивът на България е за успокояване на ситуацията и за демократизация на процеса, да се чуят призивите на венецуелските граждани

„Трябва да се организират демократични избори при равен старт. Трябва да се пазят каналите за комуникация, във Венецуела има над 1 млн. европейски граждани“, подчерта Захариева.

източник: Фокус

- реклама -