домино ефект

Външните министри от ЕС: Няма да допуснем домино ефект след Брекзит

Външните министри на шестте държави – основателки на ЕС се договориха да не допуснат получаването на „домино ефект“ след напускането на Великобритания. Германският първи дипломат Франк-Валтер Щайнмайер посрещна в Берлин колегите си от Франция, Италия, Холандия, Люксембург и Белгия.

Те одобриха документа за така наречения „гъвкав съюз“. Той предвижда страните да не участват във всички интеграционни проекти на Евросъюза. В същото време в началния текст на документа, съставен от германската и френската страни, се отбелязва, че двете държави трябва да работят, за да не се повтори подобен сценарий, като този във Великобритания, и в други държави от ЕС.

домино ефект
Шестимата най-главни външни министри в ЕС

Евролидерите: Великобритания трябва да напусне възможно най-скоро

домино ефект
Франк-Валтер Щайнмайер

„Идеята за единство на Европа остава актуална и след „Брекзит“. Процесът на излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да започне колкото е възможно по-скоро, за да може да се концентрираме върху други въпроси“. Това заяви след приключване на разговорите Франк-Валтер Щайнмайер.

Немският външен министър напомни, че според член 50 на Лисабонския договор Лондон трябва официално да уведоми Брюксел за намерението си да напусне Евросъюза.

Никой не може да наложи на Лондон в какви срокове да направи това.

домино ефект
Външните министри на Германия и Люксембург

Вчера Дейвид Камерън заяви, че ще напусне „Даунинг стрийт“ след 4 месеца . И ще остави на следващия британски премиер да стартира процедурата по излизането от Блока.

Това бе остро критикувано тази сутрин от председателите на Европейската комисия и Европейския парламент. И Жан-Клод Юнкер, както и Мартин Шулц заявиха, че Великобритания държи за заложници целия континент . Те настояват за незабавно излизане на страната от ЕС.

Резултатите от срещата на външните министри ще бъдат представени в понеделник на канцлера Ангела Меркел. Германският канцлер е поканила в Берлин френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Искащите нов референдум наближават 1.5 млн.

рефер

На този фон продължава да се увеличава броя на подписалите се за нов референдум за членството на Великобритания в ЕС. От снощи на сайта на британския парламент тече онлайн петиция, призоваваща депутатите да разгледат възможността за ново допитване до народа.

Броят на подписалите се под документа расте всяка минута.

„Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против (членството в ЕС) са по-малко от 60%, а участието на избирателите – под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум„. Това се казва в текста, под който се подписват британците.

Според законодателството в Обединеното Кралство, за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 000 подписа. Това означава, че депутатите са длъжни в най-кратки срокове да се произнесат за нов референдум.

- реклама -