сн. БГНЕС

Външните министри на Германия и Турция обсъдиха отношенията между ЕС и Анкара

Първите дипломати на Берлин и Анкара обсъдиха отношенията между Европейския съюз и Турция по време на пандемията, както и ситуацията в Либия.

Германският външен министър Хайко Маас отчете, че след трудна 2020 година, турско-европейските отношения в момента са в подем. Той даде следния косвен отговор на пряк въпрос дали страната му подкрепя процеса по присъединяване на Турция към Европейския съюз:

„Знаем и сме изяснили през нашето европейско председателство, че се интересуваме от диалог, който включва цели и резултати. Миналата година беше трудна за отношенията между Европейския съюз и Турция. Тази година има сериозно подобрение и затова е важно да останем в диалог“.

Хайко Маас и турският му колега Мевлют Чавушоглу се съгласиха, че всички чуждестранни наемници трябва да напуснат Либия, като позитивен сигнал към новото временно правителство там, предаде БНР.

Турският външен министър уточни, че това не се отнася до турския военен персонал в африканската страна, който е там по покана на предишното правителство на националното обединение в Триполи и тренира либийската армия.

- реклама -