министри
сн. БГНЕС

Външните министри на Гърция и Турция се скараха по време на пресконференция

Външните министри на Гърция и Турция в сряда си размениха обвинения по широк кръг въпроси по време на неспокойна пресконференция в края на първата им среща от над година, съобщи АФП.

„Ако обвинявате тежко моята страна и народ пред пресата, трябва да мога да отговоря на това,“ каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу на гръцкия си колега Никос Дендиас в един момент от 35-минутното събитие.

Турските власти считат за възможно да разрешат двустранните въпроси с Гърция чрез диалог. Това заяви в четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Анкара след разговори с гръцкия си колега Никос Дендиас.

сн. БГНЕС

Тази среща се проведе в искрена атмосфера. Ние вярваме, че ще можем да решим проблемите, като съседи и съюзници, с помощта на конструктивен диалог“, подчерта турският външен министър.

Според Чавушоглу в турско-гръцките отношения не би трябвало да има „риторика на свършените факти“. Той също така призна, че в момента има разлики между Атина и Анкара по Егейско море, но Турция е твърдо решена да „продължи преговорите без предварителни условия“.

По-рано в четвъртък в Анкара Дендиас беше приет и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

- реклама -