Вандализъм! Българи написаха на мемориала в Хирошима: Локо София

Министерството на външните работи на България поднесе извинения на Япония заради надписа „Локо София“, който се появи върху Мемориалния комплекс на мира в Хирошима, посветен на жертвите на атомната бомба от 6 август 1945 г.

Според 24 часа вандалите са двама осветители от Софийската опера.

Новината е потвърдена от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая. Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи „Локо София“. След края на представлението трупата ще се извини пред публиката.

Паметникът на културата, който е под защитата на ЮНЕСКО, осъмна с надписи с черен спрей, включително и името на българския тим от Втора професионална лига.

От българска страна този вандалски акт бе осъден строго.

„С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония.“, пишат от МВнР.

Операта: Уволняваме осветителите вандали, извиняваме се на японския народ

Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония. Това написаха пресцентъра на Софийската опера по повод случая с поругания мемориал .

Ето цялото писмо до медиите:

Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия.

Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си.

Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях.

Изразяваме готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.

Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент.“

- реклама -