Анемийк ван Флойтен
Снимка: twitter.com/UCI_cycling

Ван Флойтен стана шампионка със счупен лакът

Анемийк ван Флойтен спечели неочаквана световна титла в колоезденето на шосе. 39-нидерландка триумфира в дъжда в Уулонгонг, въпреки че преди дни счупи лакътя си. Трасето беше дълго 164.3 км – най-дългото в историята на световните първенства за жени.

Ван Флойтен трябваше да помага на спринтьорката на Нидерландия Мариане Фос, но всички се промени 30 км преди финала. Тогава заваля дъжд и състезанието стана различно. Основната група се разпадна на малки групички, като Ван Флойтен беше част от първата. Тя акатува в последните 500 метра преди финала и никой не успя да я настигне.

Белгийката Лоте Копецки взе сребро, трета остана италианката Александра Манли.

„Бях помощник, защото стартирах със счупен лакът. А сега съм световна шампионка. Луда работа“, коментира победителката. Със световната титла тя завършва забележителна година. Ван Флойтен спечели първото издание на женския Тур дьо Франс, както и Джиро Роса и Ла Вуелта. Освен това триумфира на Лиеж-Бастон-Лиеж и Хет Нювсблад. А в добавка записа и подиуми на Страде Бианки, Обиколката на Фландрия и Ла Флеш Валон.

Иначе тя има злато и сребро от Олимпиадата в Токио, както и три световни титли в колоезденето. Предишната на шосе беше през 2019, а има и в часовника през 2017 и 2018 г.

- реклама -