Едвин ван дер Сар
Снимка: ajax.nl

Ван дер Сар вече не е генерален директор на Аякс

Едвин ван дер Сар напусна поста си на генерален директор на Аякс. Причината – разочароващото трето място във футболното първенството на Нидерландия.

Бившият вратар на Манчестър Юнайтед, Аякс и националния отбор на Нидерландия, е член на Борда на амстердамския гранд от края на 2012 година и генерален директор от 2016-а. Негововият договор беше до средата на 2025 година.

„След близо 11 години в борда аз съм изтощен“, заяви Ван дер Сар. „Не се чувствам добре да взимам неизбежни решения за бъдещето на този хубав клуб. Заради това идва и решението ми да спра сега“, написа той. Негов наследник не е избран. От клуба обявиха, че Надзорният съвет ще помоли Ван дер Сар да продължи работата си до август.

„Искаме Едвин да остане, но той направи решението си. Трябва да го уважим“, каза президентът на Надзорния съвет Пиер Еринга. „Последният сезон не отразява целия период, в който той беше в Аякс. Клубът постигна много успехи, израсна и натрупа международна слава“, каза още президентът.

Аякс уволни треньора Алфред Шрьодер през януари след разочароващия старт на сезона и взе бившия защитник Джон Хейтинга за негов заместник. Шрьодер замени Ерик тен Хаг, който пое Манчестър Юнайтед през миналото лято. Преди това той спечели титлата с Аякс и стигна полуфинал на Шампионската лига през 2019 г.

- реклама -