Ван дер Пул
Снимка: twitter.com/mathieuvdpoel

Ван дер Пул облече жълтата фланелка – ВИДЕО

Колоездачът на Алпесин-Феникс Матьо ван дер Пул спечели втория етап в Тур дьо Франс 2021. Той облече и жълтата фланелка, при това в дебюта си в Тура. Нидерландецът финишира първи в изкачването на Мюр дьо Бретан.

Ван дер Пул изпревари с 6 секунди големите фаворити за крайния успех Тадей Погачар и Примож Роглич. Той мина два пъти първи през изкачването, с което взе 16 бонус секунди. Победителят от първия етап Жулиан Алафилип изостана с осем секунди и се прости с жълтото трико. В генералното класиране нидерландецът води с 8 секунди пред Алафилип. Погачар е трети на 13 секунди, на секунда зад него е Роглич.

С етапната си победа в Тур дьо Франс Матьо се нареди до своя баща Адри ван дер Пул, който има два етапни успеха през 1988 и 1989 г. Това е и петата двойка баща-син, която има етапни успехи в Тура. Любопитно е, че дядото по майчина линия – Раймон Полидор има седем етапни победи в Тура. Полидор е един от най-обичаните френски колоездачи в историята и причината е точно Тур дьо Франс. Той има три втори и пет трети места в генералното класиране, но никога не е обличал жълтото трико. При това Полидор има 14 участия в Тура.

„За съжаление дядо вече не е тук, но си представям колко горд щеше да бъде. Неописуемо е да бъда с жълтата фланелка. Рискувах, защото знаех, че без бонус секундите няма да съм първи. А и не мисля, че ще имам повече шансове да взема жълтата фланелка. Невероятно е“, заяви новият лидер след финала.

- реклама -