Вут ван Арт

Вут ван Арт взе хаотичния десети етап в Тура

Вут ван Арт (Йъмбо-Висма) триумфира в 10-тия етап от колоездачната обиколка на Франция. Холандецът бе първи по дистанцията от 217.5 км между Сент Флур и Алби. За Ван Арт това е дебют в голяма обиколка и първа победа в Тур дьо Франс.

Втори и трети се наредиха италианецът Елиа Вивиани (Декьоник-Куикстеп) и австралиецът Кейлеб Юън (Лото Судал). Топ 10 допълниха Майкъл Матюс, Петер Саган, Яспер Филипсен, Сони Колбрели, Матео Трентин, Оливер Наесен и Грег Ван Авермает.

Хаосът в последните 30 километра

Етапът обаче бе доминиран от разделянето на основната група, причинено от Инеос. Британският тим тръгна в атака 30 км преди финала с надеждата да се възползва от силните странични ветрове. Опитът за внасяне на хаос успя. Тибо Пино, Ричи Порт, Ригоберто Уран и Якоб Фулсанг не се ориентираха достатъчно бързо и останаха с по-бавната група. Така те завършиха на 1:40 зад останалите фаворити. В първата група бяха Наиро Кинтана, Жулиан Алафилип и дуото от Инеос Герайнт Томас и Еган Бернал.

Алафилип завърши 11-ти, като ще остане лидер в генералното класиране. Томас и Бернал обаче вече са втори и трети. Шампионът от 2018-а изостава на 1:12 минути, Бернал – с още 4 секунди. Пино, който до днес беше втори, обаче вече е 11-и, на 2:33.

Утре е първият почивен ден в тазгодишното издание на Тура. В сряда предстои етап номер 11 – 167 км от Алби до Тулуза по хълмист терен.

- реклама -