Силас Вамангитука, Щутгарт
Снимка: vfb.de

Щутгарт обяви, че звездата Вамангитука е друг човек

Щутгарт свика специална пресконференция, за да обяви, че звездата Силас Вамангитука всъщност е съвсем различен човек. Разкритията са направени от самия футболист.

Неговото истинско име всъщност е Силас Катомпа Мвумпа и е с една година по възрастен. Той е роден на  октомври 1998-а, а не година по-късно, както твърдеше досега. Причината за фалшификацията е изнудване от страна на бивш агент.

„Силас си призна и веднага се свързахме с федерацията. Нарочно правим необичайния случай публичен, за да покажем колко прозрачно е всичко. Искаме да защитим възможно най-много Силас“, коментира шефът на Щутгарт Томас Хитцлшпергер.

Все още не е ясно какви ще са последствията за клуба и за играча. От федерацията казаха единствено, че резултатите от мачовете, в които е играл, няма да се променят. „Той има валидна регистрация при нас. Освен това срокът за обжалване на резултати е минал отдавна“, обясниха от федерацията.

„В последните години живея в постоянен страх. И за себе си, и за семейството ми в Конго. Да разкрия историята си е много трудна стъпка. Направих го по съвет на новите ми мениджъри. Осъзнах, че мога да живея и без страх и без нужда да се преструвам“, заяви самият Вамангитука. През миналия сезон той игра в 25 мача в Бундеслигата, като се отчете с 11 гола и 5 асистенции.

Съмнения за идентичността му имаше още през 2019-а. Тогава френският вестник „Екип“ дори разкри истинската му фамилия. 

- реклама -