Валят жалби срещу новата цена на билетчето в София

Общо 42 жалби срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София, което трябва да влезе в сила от 1 юни, са подали граждани в Административния съд на София-град.

Жалбите са и от граждани, и от юридически лица и не са с идентично съдържание, но във всички се оспорва изцяло решението на Столичния общински съвет, с което беше изменена Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

По всички жалби ще бъде образувано едно дело, което ще се гледа от тричленен състав на съда.

Никой от жалбоподателите не е поискал спиране на действието на измененията.

Решението за увеличение на цената от 1 лв. на 1,60 лв. беше взето на 14 април от Столичния общински съвет. Това стана с гласовете на общинарите от ГЕРБ, СДС и ДБГ. Решението на съвета е новата цена да влезе в сила от 1 юни, като преди това тя не беше променяна в продължение на 7 години. Освен цената за единично пътуване, от 8 на 12 лв. се вдига и тази на талона от 10 билета.

От БСП сезираха областния управител на София Веселин Пенев с искане да върне за ново обсъждане в Общинския съвет измененията на наредбата. Пенев обаче не видя нищо незаконосъбразно в тях.

- реклама -