Валя Балканска в откриването на „Матера 2019“ (ВИДЕО)

Музиканти във въздуха, светлинно шоу, спектакли на четири сцени, фойерверки и Валя Балканска. Така Красивият италиански град Матера откри снощи официално своето председателство и вече Европа има две столици на културата.

Водещ на церемонията на един от централните площади – „Сан Пиетро Кавеозо” беше любимецът на хиляди италианци – актьорът Джиджи Пройети.

Като специален гост на отркирането, Валя Балканска  омая гостите с изпълнението си на песента „Излел е Дельо Хайдутин”. (Изпълнението започва на 34 минута.)

Хиляди туристи посетиха града за откриването. „Невероятно е, много ми харесва, толкова е красиво. Шоуто, певците, всичко. Можем да видим много изложби, шоу програми – ще бъде чудесна година за Матера”, заяви Ариана Роза.

По време на церемонията всички светлини в Матера изгаснаха. Бяха запалени хиляди свещи, за да се покаже, че звездите не са само на небето, а и в Матера.

Почетен гост на събитието беше президентът на Италия Сердо Матарела. „Днешният ден е от голямо значение за Матера, за цяла Италия и за Европа, която е показала, че знае да признава и да цени своите култури. Културата е свързващата тъкан на европейската цивилизация”, каза Серджо Матарела.

Церемонията премина под мотото „Отворено бъдеще” и завърши с пожелание за разцвет на града.

- реклама -