Валония отхвърли

Валония отхвърли ултиматума на ЕС за споразумението с Канада

Валония отхвърли ултиматума на ЕС да реши за споразумението с Канада до довечера. Това съобщи официално тази сутрин ръководителят на парламента на Валония.

„Не е възможно да изпълним ултиматума“, заяви Андре Антоан пред белгийското радио RTL. Така Антоан коментира поставения краен срок за подкрепа на СЕТА от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Вчера Европейският съюз даде на Белгия ултиматум до понеделник вечерта да обяви становището си по договора за свободна търговия с Канада. Ако Белгия откаже да участва в договора, подписването на СЕТА ще се отложи. От това споразумение зависи и отпадането на визите за Канада за българи и румънци.

Споразумението с Канада трябва да стане модел за договор за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP), преговорите по който бяха фактически преустановени през септември заради протести на земеделски стопани.

За да влезе СЕТА в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от всичките 28 страни членки на ЕС, след което трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти.

- реклама -