Валония

Валония няма да отстъпи за СЕТА

Въпреки днешните усилия на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, белгийската област Валония обяви че няма да отстъпи от позицията си срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.
По-рано през деня Шулц срещна лидера на Валония Пол Маниет с кандаската министърка на търговията Кристия Фрийланд. Tя обаче не е успяла да го убеди
да одобри сделката.

Валонците са непреклонни

Според Пол Маниет и тя, и критиците занижават стандартите за продуктите и закрилят големия бизнес, като позволяват на многонационалните компании да съдят правителствата.
Преговорите между ЕС и Канада за СЕТА продължиха 7 години, но бяха блокирани от отказа на Валония да ги одобри. Според конституцията на Белгия всяко едно от регионалните ѝ правителства трябва да одобри сделката, за да може да я подпише Брюксел.

Шулц: Има надежда

В края на днешния напрегнат ден, Мартин Шулц все още вярва, че има надежда за подписването на сделката за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, дори той вярва, че тя ще бъде факт до края на идната седмица.
По думите му той вече е наясно със стъпките, които трябва да бъдат предприети за да се даде допълнителна „яснота и правна сигурност относно притесненията на валонския парламент, които се споделят от много европейски граждани“.
- реклама -