Ница нападение съчувствие реакции

Вълна от съчувствие след чудовищното нападение в Ница

Председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за ужасната трагедия в Ница в деня на националния празник на Франция. В свое изявление той изрази солидарност с жертвите, семействата им и с всички французи.

Франция и другите страни на ЕС трябва да разчитат на Европейската комисия за подкрепа в борбата срещу тероризма вътре или извън Европейския съюз“, пише в заявлението. „Нашата решителност остава твърда като нашата общност“, добави той

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази съболезнования за това, че Франция бе нападната по време на националния си празник и заяви, че стои обединен с народа на страната.
Трагичен парадокс е , че жертвите на нападението са хора, празнуващи свободата, равенството и братството. Ние стоим обединени със семействата на жертвите, с френския народ и с правителството в борбата срещу насилието и омразата“, заяви Туск.

Президентът на Германия Йоахим Гаук изрази съболезнования към семействата на загиналите. Той заяви, че е шокиран от „зверското нападение на мирните, празнуващи хора“. Той определи терористични акт във Франция като „нападение срещу ценностите на целия свободен свят“. „Денят на падането на Бастилията е празник на идеалите на френската революция, които станаха и наши ценности“, заяви Гаук.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ѝ „стои рамо до рамо с Франция в борбата срещу тероризма. Ние сме обединени в шока си“, заяви Меркел. Тя добави, че „думите едва могат да изразят“ това, което съюзниците на Франция усещат.

Правителството на САЩ е осъдило трагичното нападение в Ница.
От името на американския народ аз осъждам най-строго това, което изглежда, че е ужасяваща терористична атака в Ница, която уби и рани десетки невинни граждани“, заяви президентът на САЩ Барак Обама. Той добави, че администрацията на САЩ е във връзка с френските власти и е готова да предложи помощ при разследването.

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън заяви по повод терористичното нападение в Ница, че „няма да бъдем уплашени“.
Всеки американец стои силен в солидарността си с народа на Франция и казваме в един глас „Ние няма да бъдем уплашени. Ние няма да позволим на терористите да подкопават егалитаризма и демократическите ценности , които съставят нашия начин на живот“, заяви тя.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е отложил планираното си за днес обявяване на своя вицепрезидент. В светлината на ужасното нападение в Ница аз отлагам утрешната си пресконференция, свързана с моя избор за вицепрезидент“, написа Тръмп на своя личен профил в социалната мрежа „Туитър“.  „Още едно ужасно нападение. Този път в Ница, Франция. Много мъртви и ранени. Кога ще се научим? Нещата стават дори още по-лоши“, бе вторият му коментар в „Туитър“.

Президентът на Русия Владимир Путин е изпратил на френския си колега Франсоа Оланд съболезнования във връзка с терористичния акт в Ница.
Президентът Путин е изпратил телеграма със съболезнования на своя френски колега, където е изразил най-дълбоки съболезнования във връзка с тази нечовешки, варварски терористичен акт“, заяви прес-секретарят на Кремъл Дмитрий Песков.
Русия е солидарна с народа на Франция в тези тежки дни, напълно споделяйки болката във връзка с гибелта на голямото количество хора“, добави той.

Министър-председателят на Русия Димитри Медведев: „Искам да се присъединя към думите за съболезнования към Франция, всички пострадали и роднините на загиналите. Тероризмът, както е известно, няма граници и е обща заплаха и за Европа и за Азия. Това е изключително скръбно събитие. Ние сме длъжни да търсим общи отговори на тези заплахи, да проявяваме солидарност и да предприемем всичко, което зависи от нас в борбата с тероризма. Още повече, че терористите и техните спонсори разбират само от сила и ние сме длъжни да я използваме“.

- реклама -