сертификати, Габрово, схема, медицински център
сн. БГНЕС

Вълна от недоволство и обещания за бойкот заради новите мерки на Стойчо Кацаров

Вълна от недоволство последва пресконференцията на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, на която бе обявено въвеждането на „зелен сертификат“ за достъп до някои дейности на закрито.

От ресторантьорския бранш определиха мерките като дискриминационни и заявиха. че влизат в стачна готовност. Причината – изискването за „зелен сертификат“ според тях е дискриминационно, тъй като не важи и за служителите в държавната администрация.

„Предложените противоепидемични мерки и частта, касаеща „зелените сертификати“ НЕ са това, което се коментираше на срещите с вас. На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде поставена при същите условия, като нашите служители. Не са това, което вие казахте, че ще напишете в заповедта. Излъгахте ни най-нагло и безочливо!“, написаха в своя позиция ресторантьорите.

Те отново поискаха оставката на Стойчо Кацаров и цялото служебно правителство:

„Какво излиза – държавата налага ограничения за малкия и среден бизнес, с цел ограничаване на заразата, но няма топки да наложи същите условия за самата себе си! Цинично! Защо така, бе, господа властимащи? Господин министър на здравеопазването, господин премиер, господин здравен инспектор? Имате ли да кажете нещо? Всъщност, вече не ни интересува каква нова лъжа ще изречете. Заминавайте си! Бързо, възможно най-бързо“, пишат ресторантьорите.

И заявиха, че ще обявят бойкот на новите изисквания, които влизат в сила от четвъртък.

С остра позиция по въпроса излязоха и от БСП.

„Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо“, се казва в позиция на левицата.

И също искат оставката на Стойчо Кацаров:

„Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка“, пишат още от БСП.

Недоволни са и от ВМРО. В своя позиция до медиите те пишат:

„Категорично се обявяваме против безпринципното налагане на мерки от страна на служебното правителство“.

И допълват:

„С въвеждането на зеления сертификат на практика за всички социални дейности, извън домашното битуване на българите, правителството на Радев ограничава основни човешки права, залегнали в глава втора на Конституцията на Република България.

И го прави нагло и без никакъв опит дори да проведе адекватна ваксинационна кампания в държавата. едем месеца безсилие и почти нулева ваксинация и като резултат – рекорден брой заболели и починали. И типично по болшевишки – ограничения за около 80 процента от българите.“

- реклама -