Симеонов Ангелкова Слънчев бряг заведения плаж река Каваците шум

Валери Симеонов: Затворени са „Какао бийч“ на Слънчев бряг и „Хедон“ на „Каваците“

Затворени са два обекта заради силен шум – „Какаов плаж“ и заведение „Хедон“ на „Каваците“.

Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов в Бургас.

Според Симеонов многократно разпоредбите на Регионалната здравна инспекция са нарушавани от въпросните заведения. Първите проверки са извършени още на 8 юни. На 11 и на 9 юни представители на заведенията са подписали заповеди с предписания. На 5 август след множество сигнали от РЗИ е направена нова проверка и са установени мероприятия с по няколко хиляди души в откритите площи на плажа и пред двете заведения. Разпоредено е да спрат звука, но те отказали. Затова на 10 август са им връчени заповеди за преустановяване експлоатацията на обектите.

„И се стигна вече до първите случаи в новата история на България, при които се стигна до преустановянане експлоатацията на обекти -спирането на обекти по причина неспазване на изискванията на закона за шума в околната среда. Това е новото. Вече четвърти ден какаовият плаж в Слънчев бряг и заведението „Хедон“ на плажа на Каваците южно от Созопол са затворени. Четвърти ден”, каза Симеонов.

Той не уточни дали собствениците на „наказаните” заведения са обжалвали процедурата, но те могат да продължат дейност веднага след като отстранят нарушението, т.е обеззвучат до нормата локалите си, могат да попадат заявление в РЗИ.

Вицепремиерът порица двете общини Несебър и Созопол и поощри първенеца по спокойствие през летния сезон Поморие. „ До днес ние сме издали 84 предписания протоколи с предписания, издали сме 6 броя актове за административни нарушения, издали сме 22 зповеди за спиране на озвучаването след 23 часа, в това число са и двете заповеди за изцяло спиране на дейността,” даде светлина на проверките директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

По думите му мерките имат възпитателен характер.

- реклама -