Буново

Валери Симеонов: Взривът на гара Буново е аналог на тероризма на Ислямска държава и Ал Кайда

Взривът на гара Буново е аналог на тероризма на Ислямска държава и Ал Кайда. Тази теза застъпи лидера на НФСБ Валери Симеонов пред паметната плоча, поставена в памет на жертвите, загинали при атентата на едноименната гара преди 34 години.

„Нека заедно с преклонението пред невинните жертви за пореден път да заклеймим тази кървава идеология  – ако може да се нарече идеология един такъв акт. Дотолкова, доколкото може да се говори и за идеология на Ислямска държава или Ал Кайда. Злодеянието тук обаче е аналогично на зверствата, извършени от тези организации. Аналогично  – защото в него няма някаква дълбоко човешка, накърнена правда. Няма и мярка. Да заложиш бомба във вагон за майки с деца – трябва да си роден изрод. Извинявам се за силните думи, но няма друго обяснение“, заяви в словото си  Симеонов.

Днес на мястото бе почетена паметта на седемте жертви и бе отслужена и заупокойна молитва. 3 деца и 4 жени загиват от бомбата, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София на 9 март. Атентатът е отговор на т.нар. Възродителен процес, а зад него стои нелегалната организация Турско национално-освободително движение в България, работеща в тайно сътрудничество с правителството в Анкара.

Темата отново бе политизирана

Пред паметника днес Валери Симеонов припомни, че разследването на атентата, макар да продължава дълго време, стига до извършителите на атентата, които се оказват не някакви репресирани, угнетени и унизени хора, а хора с добро материално положение. „И те са действали не под натиска на отмъщението, а под натиска на омразата. Омраза към българската нация“, подчерта Валери Симеонов и припомни, че 16-17 години по-късно ДПС, изгражда в село Търнак чешма-паметник на убийците.

„Същата ДПС, която претендираше да бъде най-демократичната партия, която защитава правата на турския етнос у нас, изгради паметник не на жертвите, а на убийците. Не искам българският народ да забравя това. Защото това е акт на наглост, на арогантност, на надмощие, на непредизвикана отмъстителност“, каза още Симеонов.

Той не пропусна да спомене гласуването на законопроекта в Народното събрание в петък, с който бяха опростени над 8 млн. лв. на вероизповеданията.

„Това стана, за съжаление, с гласовете на нашите партньори от ГЕРБ и с гласовете на ДПС. Силите на българските патриоти в НС се оказаха слаби, за да се противопоставят на това. За съжаление, и към настоящия момент влиянието на ДПС върху българската политика все още е значително. Въпреки премахването на Кървавата чешма в Търнак. Въпреки факта, че успяхме да отстраним ДПС като вечния балансьор в българската политика. И въпросът тук не е да се фиксираме в тези 3 букви. Ние трябва да видим истината, че тази партия разделя българския народ – тя противопоставя мюсюлмани на християни, турци на българи, защото това е храната, с която поддържа рейтинга си сред турскоезичното население у нас“, посочи още Валери Симеонов.

- реклама -