Валери Симеонов склонен да отпадне клас „прослужено време“ – ВИДЕО

Симеонов обсъди с работодателските организации минималната работна заплата

Тепърва трябва да започне работа по механизъм за определяне на минималната работна заплата. Това стана ясно на извънредна среща в Министерския съвет между вицепремиера Валери Симеонов и работодателските организации.

Механизмът да бъде обвързан със средната работна заплата, производителността на труда, инфлацията и икономическата ситуация в страната, предлагат работодателите. Според тях, трябва да отпадне и коефициентът за прослужено време, какъвто има само в България, уточни БНТ. Валери Симеонов, който е председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, покани на разговори в МС и синдикатите. Симеонов подкрепи идеята да отпадне клас прослужено време и да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата.

„Лично аз подкрепям това решение и смятам, че то ще намери и подкрепа в Тристранния съвет, тъй като това е един остатък от по-други трудово правни взаимоотношения, от времето на класовите взаимоотношения.

Смятам, че е уместно да отпадне този клас, да бъде въведен в заплатата и по този начин да се поизчистят статистиките, свързани с минималната работна заплата. Защото когато се дава минимална работна заплата, не се казва, че към нея има и клас за хората, които имат съответното прослужено време за да го получават“, каза Валери Симеонов.

- реклама -