Валери Симеонов обсъжда проблемите на българите в Украйна

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, колегата му народен представител Йордан Апостолов и членовете на българската делегация бяха посрещнати с българския трибагреник на летището в Запорожието.

Българската делегация пристигна в Украйна по покана на българската общност там и в резултат на активната работа на НФСБ в посока на решаване на проблемите на сънародниците ни в най-голямата наша диаспора.

На срещата народните представители поставиха проблемите около изучаването на български език в Запорожието и увеличаване броя на училищата с преподаване на български език – в изпълнение на договореностите между българската и украинската държави, потвърдени от премиера Бойко Борисов и президента Володимир Зеленски. Бе обсъден и недостига на преподаватели по български език, изпращани от нашето образователно министерство.  На срещата се постави и въпроса за обучението на студенти от български произход от Украйна в университети у нас. Самият град Запорожие е университетски център – на територията му има 6 висши учебни заведения.

Областният център, в който живее най-голямата българска общност, е силен икономически и индустриален център – живеят близо милион жители и работят едни от големите предприятия в областта на металургията и тежката индустрия. Запорожие е известен не само със завода си за самолетни двигатели – един от малкото в Украйна, но и с производството на популярните автомобили „Запорожец“.

Обсъден бе и въпросът за търговско-икономическите взаимоотношения между Запорожието и Бургаска област.

Двата областни града са побратимени още през 1998 г., но до днес няма развитие в двустранните отношения. Заявена бе категоричната подкрепа на българската държава към териториалната цялост и независимост на Украйна.

Народните представители от НФСБ се преклониха пред паметната плоча на Кан Аспарух и мястото, в град Запорожие, определено за изграждане на паметник на основателя на българската държава, недалеч от Областната управа.

- реклама -