купуване на гласове, Симеонов, избори Валери Симеонов, Закон за хазарта, промени,

Валери Симеонов: Няма да се откажа от промените в Закона за хазарта – Видео

Валери Симеонов няма да се откаже от готвените промени в Закона за хазарта.

Това заяви самият той в кулоарите на Народното събрание.

„Юни месец 2018 г. внесох аналогичен законопроект. От цялото мислене законопроектът стана още по-прецизен, още по-взискателен и още по-полезен за държавата. Недейте очаква някой да премисли, особено пък аз“, каза Симеонов.

Заради готвените промени Васил Божков алармира, че има шанс футболен клуб „Левски“ да фалира, отборът също е негова собственост. Тази седмица бизнесменът се срещна с привърженици и ги посъветва да поискат среща с Борисов.

Във връзка с притесненията на отбора „Левски“ по отношение на закона, Симеонов обясни, че всяко едно такова твърдение подлежи на проверка.

„Първо, не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношение на „Левски“. На думите на основния спонсор не мога да вярвам, тъй като има доста разминавания в цифрите, които той споменава, както и неговите представители и глашатаи. Говори се, че „Национална лотария“ е внесла за 2019 г. 70 млн. лв. такси, справката на Комисията по хазарта е, че са внесли 19,7 млн. лв. Вижте какви сериозни разминавания. Така че трябва да се постави под съмнение всяко изявление за спонсорирането на „Левски“. Дали е толкова значимо и дали то определя съществуването на отбора. Във всички случаи държавата не би трябвало и аз мисля, че няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини. Ако те сами си го направят със своите резултати, това си е техен проблем“, коментира Симеонов.

На въпрос дали с този закон удря частния бизнес, Симеонов уточни, че няма такова нещо и заяви, че не може да бъде инструмент на някого. Той добави, че действията са му продължение по отношение на тази съвременна проказа, какъвто е хазартът. И е в синхрон с програмата им и моралът на всеки човек, който е отговорен.

Симеонов отрече да удря частния бизнес.

„Няма частен бизнес, в случая има едни закони, които са създадени в услуга на конкретна фирма на конкретно лице по време на правителството на „Орешарски“, които трябва да бъдат променени. Рано или късно това ще стане“, отсече лидерът на НФСБ.

Попитан дали се притеснява, че ГЕРБ ще се откажат от намерението си да подкрепят Закона за хазарта, Симеонов каза, че това е въпрос на отговорност.

„Аз правя това, което трябва да направя. Отговарям пред собствената си съвест. Нека колегите от ГЕРБ и всички останали партии, включително и БСП, отговарят пред собствената си съвест“, коментира Симеонов.

На въпрос как гледа Валери Симеонов на една евентуална среща на министър-председателят Бойко Борисов и феновете на „Левски“ и той дали би се срещнал с тях, лидерът на НФСБ обясни, че досега никой не го е търсил за среща като вносител.

„С кого ще се среща премиера Борисов си е негово право и негов ангажимент“, подчерта Симеонов.

Той коментира и работата на Комисията за хазарта.

„Общественото мнение е, че тя е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш“, уточни още той.

На въпрос дали Изпълнителна агенция е достатъчна да регулира хазарта, той уточни, че това е достатъчно, тъй като цялата отговорност ще падне върху държавата.

„Тогава няма да има никакво размиване на отговорността. В случая имаме калпаво създадено и лобистко законодателство. Втори път имаме една комисия по хазарта, чиято работа е под сериозно съмнение“, уточни Симеонов.

Той внесе промени в Закона за хазарта, които предвиждат забрана на частните лотарии.

В интервю за „Свободна Европа“ днес, Божков обяви, че готвените промени целят отнемането на работещ бизнес и изрази съмнение, че те ще доведат до повече приходи за българския спорт, каквато е идеята на вносителите.

 

- реклама -