НФСБ Бяла Валери Симеонов акция Слънчев бряг заведение проверки контролът

Валери Симеонов: Никой от правителството не е участвал в сделката с ЧЕЗ

Никой член от правителството не е участвал в сделката с ЧЕЗ, а Теменужка Петкова не трябва да подава оставка, защото няма политическа и морална причина. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов

Правителството не трябва да участва директно в управление при сделката с ЧЕЗ, а да участва в контрола. Законът, който подготвяме с Обединени патриоти, трябва да има контрол върху бъдещи сделки с имущества, добави още Симеонов.

Трябва ни контрол и сигурност, че няма да влязат „мръсни“ капитали, на нас ни трябва сигурност, че това няма да бъде хвърлено на борсата и фалирано, след като за кратко се източат пари чрез завишаване на цени. Такъв контрол може да се случи с тези 34 % участие на държавата в сделката, коментира вицепремиерът.

Решението е добро, приветствам премиера за предложението да се придобият 34% дял от ЧЕЗ, текат реазговорите в момента. Редно е да опитаме да закупим и от другите две дружества на много ниска цена, за да покажем поне, че държавата защитава националния интерес. Ще се опита държавата да закупи от другите две РПТ-та малки дялове, а защо не и от други частни дружества. Което ще гарантира националния интерес, допълни Симеонов.

Валери Симеонов обясни, че ЧЕЗ е проучил купувача, който в лицето на Гинка Върбакова е работил с чешки бизнесмен 10 години. Затова няма какво да се притеснява обществото, добави той. Дружеството е обезпечило тези кредити, каза още той.

ЧЕЗ няма да продаде на когото и да е, а на фирма, която ще продължи успешно бизнеса, поне в следващите няколко години. За бизнеса е важно, защото ако се срине, това, което си продал, петното не е върху този, който е купил, а този който е продал, коментира още вицепремиерът Симеонов.

Източник: БНТ

- реклама -