Валери Симеонов и Цветан Цветанов на премиерата на филма „Граница“ на Елена Йончева

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов дойдоха на премиерата на филма на соцдепутатката Елена Йончева за оградата по границата с Турция.

Премиерата на филма „Граница“ е в НДК.

Симеонов дойде с бележник и започна да си води записки по коментарите на Йончева към показваните от нея кадри.

Във Във филма си журналистката цитира и негови изказвания. Цветанов също си води записки по време на премиерата.

Филмът „Граница“ на Елена Йончева сравни българо-турската и гръцко-турската ограда – 1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро

 Във филма „Граница“ става ясно, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като в първите 10 км оградата е двуредова. В него Елена Йончева разказва, че на 12 март обектът се приема, като управителят на фирмата строител Иван Михайлов я инспектира. Там са и областният управител Станислав Дечев и областният координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев.

От филма става ясно, че следващите 21 км. – оградата е едноредова с аргумент – поради засиления мигрантски поток. В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението. Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност.

Коментар за филма на Цветанов

Оградата по българо-турската граница беше занемарена през 2013 г., информацията във филма на Елена Йончева е известна на службите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след излъчването на филма на Елена Йончева „Граница“.

Цветан Цветанов ДПС Закон банкова несъстоятелност ДПС вот на недоверие управлениеТой поздрави Елена Йончева за материала. „Би трябвало да се даде цялата история за начина, по който започнаха да се изграждат преградните съоръжения. Тук искам да споделя, че периодът, в който беше визирано 2012 г- да действително имаме успешен проект“ каза Цветанов.

Той посочи, че 2012 г., когато е приключил този проект, след изтичане на гаранционния срок, тази система вече е била занемарена. „Да, действително това е пропуск, който беше направен 2013 г.“, поясни Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ помоли Елена Йончева, когато дава цялостния си материал за оградните съоръжения, да предостави материали за изграждането на преградните съоръжения през периода на 2013 г. „Това преградно съоръжение възпрепятства преминаването на бежански потоци“, каза Цветанов. Относно целевата помощ от 160 млн. евро, Цветанов поясни, че текат процедурите за видеонаблюдението, което да покрие цялата българо-турска граница.
Елена Йончева попита Цветанов дали филмът й трябва да бъде излъчен по националните медии, на което Цветанов заяви, че няма никакъв проблем българските медии да го излъчат.

Нинова: Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма „Граница“

Нинова, КТБ, политици, финансираниСмелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма „Граница“ – кой ще подаде оставка. Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след излъчването на филма „Граница“.

 „Всичко, което се отнася по тема приватизация – от утре нататък. Днес няма да им позволя да опорочат всичко, което Елена Йончева направи през последния месец“, заяви лидерът на БСП.

По думите й вместо да размята папки, Цветан Цветанов е трябвало да каже кой ще си подаде оставката и ще поеме отговорност за видяното във филма. „Днес става въпрос за корупцията по време на управлението на Бойко Борисов. Вие я видяхте с факти, документи и свидетели“, заяви Нинова.

- реклама -