Валери Симеонов

Валери Симеонов: Грешката от развалянето на патриотичната коалиция е осъзната

Ние поканихме всички партии, които са от патриотичното пространство, да загърбят миналото и да седнем на една маса, за да можем да обединим патриотичния вот, защото е позорно в българското Народно събрание да няма патриоти, обясни Валери Симеонов.

Водени са поотделно разговори с всеки един от евентуалните партньори на НФСБ, в т.ч. „Воля“ и „Възраждане“.

Toва каза пред БНР председателят на НФСБ Валери Симеонов по темата с кого партията му води преговори за съвместно явяване на вота на 11 юли.

Засега имаме медиен отказ за обединение от „Възраждане“. Там шансът вече е минимален, каза Симеонов.

Патриотичното пространство в България наброява между 350 и 600 хил. души. Говоря само за резултати от избори, на които са се явявали патриотични партии.

Ние имаме задължение към нашите избиратели. Длъжни сме да положим усилия патриотичната общност на България да бъде представена в парламента, обясни още лидерът на НФСБ.

Доказали сме, че можем да загърбим своето лично его и се явихме на изборите 2017 г. Спечелихме над 9%, влязохме в парламента с група от 27 народни представители и изтласкахме ДПС от ролята на балансьор, каза още Симеонов.

„Сега с Атака няма как да бъдем, защото тя пропиля своя шанс да се реализира в Народното събрание“, допълни Симеонов.

По време на изборите обикаляхме страната, срещнахме се с нашите избиратели.

Във всички разговори – не само с наша членска маса, но и с патриотично настроени хора, въпросът беше: „Защо не се явихте заедно и защо не се обедините на следващите избори?“.

Всяка партия в навечерието на изборите има право да направи своя избор. Колегите от ВМРО решиха да се явят сами. Това развали една действаща коалиция. Мисля, че вече грешката е осъзната, защото водим разговори и с тях, подчерта Валери Симеонов.

Целта, по думите му, е патриотите да имат присъствие в парламента.

„А с кого ще се коалираме и каква форма на коалиция ще се създаде впоследствие можем само да предполагаме. Определено коалицията с ГЕРБ не е много възможна, нито би била успешна. Тенденциите са ГЕРБ да намалява своята подкрепа“, каза Симеонов.

Според Симеонов най-големите губещи от изборите на 4 април са БСП. След това бяха ГЕРБ, ние и ДПС.

Той смята, че следващото управление ще бъде формирано на база широка коалиция, в която ще трябва да влязат повече от три партии.

Участието в управлението във всички случаи носи негативи. Резултатът от изборите беше предопределен от една страна от политическото отношение към ГЕРБ, а от друга – от отношението към личността на Бойко Борисов.

Две от партиите в 45-ото Народно събрание – „Изправи се. Мутри вън!“ и „Има такъв народ“, влязоха на база негативизъм и атаки срещу личността на Борисов. И две политически партии – БСП и Демократична България, влязоха на база реторика срещу партия ГЕРБ.

Ние реализирахме по-голямата част от нашите програмни задачи, които поставихме – оградата, пенсиите, борбата с хазарта, подкрепа на дребния бизнес, мерките за спасяване на туристическия бизнес, каза още Валери Симеонов.

- реклама -