Валери Симеонов
сн. БГНЕС

Валери Симеонов: Държавата да даде 80% от миналогодишния оборот на бизнесите, които ще бъдат засегнати

НФСБ отпадане на мярката 60/40, а вместо това държавата да компенсира отделните бизнеси, които ще пострадат най-тежко от предстоящото затваряне.

Това обяви лидера на партията и коалиционен партньор в управлението Валери Симеонов.

„Не виждаме икономически мерки, които да съпътстват това затваряне. Считаме, че е нужна финансова компенсация – за секторите туризъм, ресторантьорство, за МОЛ-овете – но, не за собствениците, а магазините, които плащат непосилни наеми. Към тях трябва да има компенсация 80% от оборота й им за това време на миналата година. Изискването да е обектите са работили през последните 3 месеца. Тази мярка ще редуцира мярката 60/40. Тук трябва да спаднат и фитнесите и останалите бизнеси, които ще бъдат засегнати“, обясни Валери Симеонов

Като цяло партията му приветства противоепидемичните мерки, но смята, че те е трябвало да влязат в сила много по-рано.

„Още преди 3 седмици предложихме, но не се прие, да се затворят училища. Любимите деца, внуци и тн. бяха най-големите приносители на ковид в семействата. Борисов не ме послуша и сега България оглави черната статистика в България“, каза още лидера на НФСБ.

Валери Симеонов настоя да има режим на ползване на паркове, градинки и детски площадки.

„Те също са огнища за разпространение, защото там се съсредоточават детските игри. Съоръженията на детските площадки са от метал, който има гладка повърхност, а коронавируса се задържа точно по такива повърхности дълго време, защото е студено и влажно. И после децата се прибират и заразяват родители и баби и дядовци„, аргументира искането си зам.-председателя на НС.

- реклама -