Златев картел пазар горива господстващо положение

Валентин Златев: Тезата за монопол при горивата е несъстоятелна

Няма как да има господстващо положение при 40% внос на горива

При наличие на 4 рафинерии в страната и 40% внос на горива тезата за монопол и господстващо положение, в т.ч. и на „Лукойл Нефтохим Бургас” е несъстоятелна. Това заяви днес Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на „Лукойл България”.

В НС заседава Временната анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 г. до юли 2016 г. Присъстваха представители на асоциацията и на петролни компании.

Златев картел пазар горива господстващо положение

Валентин Златев обяви пред депутатите, че  Българската петролна и газова асоциация участват 19 компании. Те осигуряват около 35% от акцизните и данъчни постъпления в страната, създават работни места за около 150 хил. души в страната.

Сив сектор на пазара на горивата

На пазара на горива в България се забелязва свиване при определени продукти, констатира той. Около 60 % от горивата в България се доставят от вътрешни производители и 40%- от внос, посочи Златев. Единственият вносител на суров петрол в страната е от Нефтохим в Бургас, припомни той. Но пазарът на горива у нас живее в един двоен свят – част от участниците работят легално, а друга част- в сивия сектор.

В нефтените бази и рафинерия Лукойл са монтирани измервателни уреди, осъществява се корпоративен контрол и има пълно следене на системата на горивата. Валентин Златев описа легалните и нелегални схеми на работа в този сектор, проблемите, както и механизмите на нарушенията.

Феноменът „Марешки” не е никакъв феномен

„Феноменът „Марешки” не е никакъв феномен“, заяви още Златев. „Ако вие тръгнете днес от Благоевград за Кулата на 18 места ще видите надписи на пътя 20 ст. по-евтино дизелово гориво и т.н. Бензиностанции, които продават на по-ниски цени от пазарните в България е имало и има, като в т. нар. ведомствени бензиностанции, за които имаме основания да считаме, че ощетяват фиска на страната”.

Феноменът в случая е, че тези хора, които съзнават, че са на ръба на закона, са си мълчали, един човек си позволи да стане и да каже: „Аз съм Апостолът на свободата и спасявам българската нация, защото продавам на българския народ по-евтини горива”. Не може да се получи така, че крайната цена да е с 20 ст. по-ниска от пазарната. А дали държавата е защитила своите интереси и кой може да гарантира, че от този търговец, продаващ на по-ниска цена, държавата си е събрала ДДС и акциза, запита Златев.

Няма нито един акт от приключили проверки на този бизнес на г-н Марешки и за мен това е тежък случай на политически чадър, смята той. В случая това е проблем на българската държава. Виждам една тенденция, която ще се задълбочава. Всички тези 460 000 човека, гласували за него /Марешки-бел.р./ на изборите коментират в социалната мрежа по следния начин: какво ме е интересува, че той /Марешки-бел.р./ не си е платил данъците. Златев прогнозира, че ако тази тенденция се запази с този „феномен” може да се стигне до непредвидими последици, с явна заплаха за политическия модел.

Златев попита депутатите също колко данъци е платил Марешки в последната една година.

- реклама -