Валентин Златев, горива пазар сив сектор законодателство

Валентин Златев: Сивият сектор в горивата е по-висок от 30%

Министерството на финансите докладва за 30% сив сектор в горивата, но аз мисля, че той е малко по-висок.

Това заяви Валентин Златев, генерален директор на ЛУКОЙЛ-България ЕООД.

„В момента пазарът на горива се регулира от 14 закона. За последните 5 години Законът за акцизите в частта за горивата е променян 17 пъти. При този пълен хаос на законодателни постановки е естествено, че се създава вратичка, при която могат да бъдат заобикаляни законите. Най-яркият пример бе с акцизните и митническите складове. Законът за акцизи казва всички акцизни горива в акцизните складове, Законът за митниците казва – да има и едни други митнически складове, където няма нужда да слагате никакви прибори. Надявам се всичко това да бъде изчистено“, каза Златев.

Според него би трябвало да има регистрационен режим, както е навсякъде в Европа.

„Ние сме може би най-проверяваната компания“, подчерта Златев в отговор на въпрос дали „Лукойл“ спазва всички правила и дали работи по законите на България.

„Само по времето на г-н Танов, когато беше директор на „Митниците“, имахме 7 пълни митнически ревизии. На всеки две години агенцията по приходите прави пълна ревизия и в рафинерията, и при нас. Това разбира се не важи за някои хора, които вече са политици. Това вече сам го казвал и никога не се отказвам от думите си. Нямат нито една проверка – нито финансова, нито митническа“, каза Златев.

- реклама -