Валентин Златев, горива, сив сектор, минтници, НАП

Валентин Златев: Сивият сектор на пазара на горива е около 30%

Сивият сектор на пазара на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа в тази печална класация. Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ по време на откриването на първата национална годишна конференция на организацията.

На форума ще бъдат представени добрите практики и препоръки в борбата със сивия сектор в отрасъл „течни горива”, оценка на бизнес средата и мерки за контрол и изсветляване на сектора.

Вчера обсъждахме на среща на асоциациите от петролната индустрия на страните от Централна и Източна Европа проблемите и общите тенденции в този сектор, продължи Златев. Успяхме да сверим часовниците си по най-важните въпроси. Днес ще фокусираме внимание върху особеностите и спецификите на българския пазар, каза той.

Валентин Златев

Кои са основните предизвикателства пред бранша и как можем да подобрим бизнес средата в България?

Поставяме фокус върху сивия сектор на пазара на горива и как можем да се справим с нелоялната конкуренция, посочи Златев. Амбицията ни е не само да изброим проблемите, на да търсим и решения, каза той. Изсветляването на сектора у нас е от съществено значение за държавата и данъкоплатците, защото ще доведе до повече приходи. Наблюдаваме контрабанда на горива, избягване на данъчно облагане, ДДС схеми, продажба на некачествено гориво с неясен проблемите- това са проблемите.

В държава като нашата с най-ниските доходи в ЕС подобни практики намират благодатна почва, но само с ефективни решения можем да вървим напред, подчерта Златев. Държавните институции могат да разчитат на нас като коректен партньор, заяви той. Как можем да разрешим проблемите в сектора? На днешния форум ще очертаем мерки за борба със сивия сектор, БПГА представя собствен анализ по проблема и ще предложим своите решения, посочи той.

Андрей Делчев: Трябва засилен контрол и високи санкции срещу сивия сектор в горивата

Предлагаме засилен контрол и високи санкции срещу сивия сектор в горивата, с ясни изисквания към фирмите в този сектор, защото в момента някои санкции са между 1000 лв. и 5000 лв., което е пренебрежимо малко. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Асоциацията.

Пробойните в пазара на горива са от входа- проблемите с митническите складове и нелегални разтоварища, минава се през ведомствените бензиностанции, в които се реализира това гориво и се кешира, за да се върнат обратно парите при тези, които са го внесли и през други форми на данъчни измами, укриване на акциз и т.н. Като един от ключовите проблеми са ведомствените бензиностанции. По оценка на БПГА те са 6000- 7000, а по оценка на министерството на финансите- около 30 000. От регистрирани, съобразно изискванията на закона и такива с онлайн връзка са 1400. Всичко останали са обекти, в които често се реализират незаконни горива, такива с неясен произход, с неясно качество, т.е.- една от реализациите на сивия сектор, подчерта Делчев.Златев Делчев

Причините да се случват тези деформации на пазара са недоброто законодателство или законодателни пробойни, недобър контрол, слабост на някои от контролните органи, корупция и неравнопоставен подход към различните участници на пазара.

Не съм чул нищо смислено по темата от г-н Марешки, той си прави предизборната кампания, отговори Делчев на въпрос на медия. „Неговите обвинения в картел ще се доказват в КЗК, ние сме спокойни, събрали сме достатъчно доказателства, които ще представим на комисията и смятаме, че тя ще ги вземе предвид. Няма да коментирам цените, докато няма решение на КЗК„, категоричен бе той.

За борба със сивия сектор предлагаме промени в законодателството, засилване на изискванията към фирмите, които търгуват в този сектор.

За съжаление, масова е практиката за разкриване на фирми еднодневки, които р

аботят, а когато дойде време да плащат задължения се закриват, посочи той. Не създават също задължителни запаси. Оправдания – много, но държавата би следвало да инвестира в контрола, защото там парите най-бързо ще се върнат, даде съвет Делчев.

Борбата със сивата икономика и укриването на данъци заема особено място в годишния доклад на ЕК

Това заяви в приветствието си и Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК у нас. Една от препоръките за България винаги е свързана с нуждата от преодоляване на сивия сектор и укриването на данъците, каза той. Делът на сивия сектор в България е 30%, особено висок, което прави борбата с него важна за институциите в България, отчита ЕК.

БПГА

През последните 3 г. приходите горива заема дял от 45-46% от общия дял, събиран в държавата, заяви Розалия Димитрова, директор на Агенция „Митници”. Митническата администрация държи на активния диалог с легалния бизнес, защото гледа на него като партньор, каза тя. Такава е БПГА и този диалог продължава за разрешаване на проблемите в енергийния сектор, подчерта Димитрова.

Ние трябва да умеем да комуникираме и да поемем лична отговорност в ангажиментите, с които ни е натоварило обществото„. Това заяви Бойко Атанасов, директор на НАП. Агенцията отговаря за това да се спазва фискалната дисциплина и данъчното законодателство- ние сме представители на държавата и трябва да защитаваме нейните интереси, отбеляза Атанасов. Ние не можем да бъдем коректив в отношенията на пазара, нашата задача е друга, продължи той. Целта ни е изсветляване на бизнеса. Но защо нещата не се получават – мисля, че отговорът е, защото говорим на различни езици. Крайно време е да започнем да говорим с езика на фактите и да бъдем в симбиоза в тази борба, потвърди Атанасов. Трябва да имаме волята да предприемем необходимите действия, изрази надежда ръководителят на НАП.

- реклама -