Булгаргаз природен газ цена

Валентин Николов: Потребителите при всички случаи ще усетят намалението на цената на газта

„С 40% намалява цената на газа от Русия. Намалението ще важи с задна дата. „Булгаргаз“ ще получи около 150 милиона лева. „Винаги намалението на енергоресурса ще се отрази благоприятно“, съобщи за БНТ Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в НС.

Според него договорената цена е достатъчно конкурентна, което ще се отрази и на пазара на газ.

Николов обясни, че тези дни КЕВР ще получат договора и от 1 април ще трябва да се смята новата цена на газ и парно за разпределителните дружества. Това означава, че ще се отрази на крайни потребител през април.

Създадена е работна група, която би трябвало да направи промени в закона за енергетика, така че да има възможност КЕВР да направи така, че клиентите да могат да получат обезщетение.

Николов обясни, че потребителите при всички случаи ще усетят намалението. Всички промени ще бъдат въведени от 1 април.

Приблизителни са изчисленията за поевтиняването на сметките с 20 на сто, в следствие намалението на цената на газа.

Това коментира Еленко Божков – бивш член на КЕВР в сутрешния блок на Нова тв. Всички тези сметки са направени, без да се има предвид либерализацията, каза той.

Новото е, че вече няма да се определя цената на природния газ на тримесечие, а всеки месец, коментира от своя страна Васил Велев.

Тези, които се отопляват на газ ще усетят намалението най-много, но те са само 3%.

Най-сериозно облекчение ще има в тези индустрии, които ползват природния газ за суровина – циментовите заводи, металургията, стъкларските заводи, почти всички промишлени предприятия, коментира Велев.

 

- реклама -