ток

Валентин Николов: Отлагаме промените в закона за енергетиката

„Енергийната комисия на парламента отложи заседанието си за приемането на промените в Закона за енергетиката на второ четене. Заради краткото време изникнаха казуси, които не можем да решим, един от тях е бизнесът.“ Това съобщи за „24 часа“ нейният председател Валентин Николов. Промените трябваше да бъдат гласувани в зала  в понеделник.

Изменението на закона предвиждаше да се възстановят надплатени пари за природния газ на крайните клиенти – битови потребители на газ и парно. Това трябваше да се случи и с индустриалните клиенти, които са купували горивото на регулирани от КЕВР цени – тоест от 5 август миналата година до 31 март тази година. Казусът се появи за индустрията, която от 1 януари купува природния газ по договори с „Булгаргаз“ по свободно договорени цени. Става въпрос за 45 млн. лв., по сметки на работодателите.

Решението трябва да развърже казуса за възстановяване на надплатени суми както за купения от бизнеса газ от 1 януари, така и за цените на газа за балансиране.

Въпреки забавянето на промените в закона, Николов каза, че  хората, които ползват газ и топлинна енергия, трябва да са спокойни.

Парите ще бъдат върнати максимално бързо от доставчиците им – газоразпределителните компании и топлофикациите.

Още на заседанието на енергийната комисия по промените в закона в петък, стана ясно, че има писмо от дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия. В него се настоява да няма законови текстове за връщане на парите със задна дата за свободния пазар, тъй като това ще го изкриви.

По-късно през деня от Асоциацията на организациите на работодателите поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Днес премиерът Борисов заяви, че промените в Закона се приемат от НС, а не от министъра.

- реклама -