Шефът на „Пирогов”: Моите морални виждания и политическата игра са две различни неща (Видео)

Шефът на „Пирогов”: Моите морални виждания и политическата игра са две различни неща. „Инсинуациите, че „Пирогов“ ще фалира, за мен са

недопустими и политически незрели

от устата на министър – човек, когото очакваме да оправи здравеопазването“. Това заяви пред журналисти директорът на болницата д-р Валентин Димитров, за когото здравният министър Христо Хинков подписа заповед за освобождаването му.

„Създавайки това отношение, „Пирогов“

е болница на целия народ и хората вече живеят в напрежение дали като дойдат тук ще получат адекватна медицинска помощ и най-доброто, за което са дошли“, посочи Димитров.

По думите му от началото на 2023 година УМБАЛСМ „Пирогов“ е на печалба. Димитров отново посочи, че това няма отношение към взетия заем от болницата. Според него печалбата през юни е 307 хиляди лева. За деветмесечието вече е 989 хиляди лева, а към 31 октомври е 1,122 милиона лева.

„Загубата от 31 милиона лева,

за която говори министър Хинков, не е натрупана от мен, а в миналите 23 години. Допълнителните 6,5 милиона лева са от 2022 година“, допълни директорът.

„Работата на финансовия и административния директор е да поемат болницата да не е на самоход, неговите хора от неговия екип тогава са били финансов и административен директор на болницата. Поел съм „Пирогов“ с 5,2 млн. лева на месец заработка, за тази година и половина с труда си хората вдигнаха

заработката на Пирогов на 10 млн. лева.

Когато някой напада и обижда „Пирогов“, обижда тези хора в белите престилки. Ние не сме престъпници, аз съм тук да ръководя процеси, а не да извършвам престъпления“, категоричен е Димитров.

„Написал съм писмо до главния прокурор

с молба прокуратурата да влезе в „Пирогов“ и да направи проверка. Предавам писмо до Асен Василев и до АДФИ с молба да влезе и да провери по одитния доклад директора на болницата. Изпратил съм писмо до министър Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в МЗ септември месец подлага на заплаха „Пирогов“, каза още Димитров.

„Не съм магьосник, мениджър съм.

Сега има две опасности за „Пирогов“. Според него всяка намеса в болницата е неприемлива. “Пирогов“ е институция, лекарите на болницата са ангели. Има две неща, на които искам да обърна внимание – първото е, че всяка намеса на „Пирогов“ в политически и друг вид борби не е приемливо, защото

тук се лекуват от най-бедния до най-богатия,

от най-малката политическа партия до най-голямата. „Пирогов“ няма политическа принадлежност, няма оцветка“. Това заяви още на брифинга директорът на болницата д-р Валентин Димитров, когото здравният министър поиска да смени.

„Пирогов е истински пример за плурализъм.

Има две опасности. След всички сътресения, които се случват. Едната е инсинуацията, че „Пирогов“ фалира и е пред фалит – колегите да бъдат притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите и че тези сътресения и този фалит ще бъде заплаха за техните семейства. Това са 2574 човека“, обясни д-р Димитров.

„Инсинуациите, че „Пирогов“ ще фалира

са недопустими и политически незрели. Втората опасност е, че създавайки се това напрежение, хората са притеснени дали като дойдат тук ще получат адекватна медицинска помощ. За времето, за което аз съм начело на болницата, дружеството е на печалба, посочи още той.

Д-р Димитров припомни, че е застъпил на работа като изпълнителен директор на 27 юни 2022 г. Не съм магьосник, мениджър съм. Това са процеси.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено