500 евро

Валдис Домбровскис: Приемането на еврото означава още инвестиции и по-ниски лихви по кредити

Очаква се България да получи покана за еврозоната до края на годината, ще остане в чакалнята 3 г. . Това казва в интервю за 24 часа еврокомисар Валдис Домбровскис.

И още от интервюто за ежедневника:

Какви ще са ползите за България от приемането на единната валута – може ли да се говори за по-ниски лихви по кредити и по-добра защита на спестяванията?

– Има редица практически ползи, които биха подпомогнали икономическия растеж в България. Първо, по-ниски лихви по кредити. На второ място, по-ниски разходи при обмяна на валута, което е важно най-вече за малки отворени икономики като България. Трето, ценова прозрачност, по-лесно правене на бизнес и улеснено пътуване. Освен това членството в еврозоната е позитивен сигнал за привличане на чуждестранни инвестиции в страната. Всички тези фактори ще са стимули за икономиката.

– Оправдани ли са опасенията, че еврото носи инфлация?

– Тези опасения често се изказват, но ако погледнем държавите членки, присъединили се към еврозоната, виждаме, че това не е оказало силно влияние на инфлацията. При последните 5 присъединили се страни изменението на инфлацията е в границите на 0,2-0,3% като еднократен ефект. Защото наистина има някои разходи при преминаването към еврото, но в дългосрочен план може да се откроят гореспоменатите позитиви. Мога да дам за пример Латвия, която се присъедини през януари 2014 г. – тогава инфлацията беше под 1%. А както знаете, нивото, до което се стреми ЕЦБ, е близо до, но под 2%. Затова не виждаме причина в България ситуацията да е по-различна.

Източник: 24 часа

- реклама -