Вълчев, учебна година, дистанционно обучение

Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на образователната система

Не предвиждаме цялостно затваряне на образователната система през тази учебна година, няма причина да го правим това.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Ще има прагови стойности, но те ще бъдат много по-високи от сегашните. Най-вероятно ще има повишаване на броя на заразените от коронавирус през следващите месеци и със застудяването на времето. Както и факта, че повече време ще прекарваме в затворени помещения. Надяваме се да няма бум в страната“, подчерта още министърът.

Той припомни, че училищата имат готовност да превключат на обучение в електронна среда, ако епидемичната обстановка в страната се влоши, включително и заради сезонните вируси.

Според Вълчев, при публичния дебат за маските в училище се е чул много повече гласа само на една част от родителите. „От другата страна имаме едно мълчаливо мнозинство от родители, които смятат за необходими предпазните мерки, за да се защити правото на здраве на всички останали“, смята образователният министър. Той припомни още, че в България режимът е един от най-либералните, а носенето на маски в класните стаи не е задължително.

„Имаме близо 90 учители, които са заразени към вчерашна дата, от 90 хил. професионална група.

0,5% са карантинираните ученици, взаимодействали с други заразени лица в училище или извън него“, съобщи образователният министър.

„Ситуацията е нормална, просто се натрупват случаи. За една част от учениците и учителите, които бяха карантинирани първите дни на учебната година, вече изтече 14-дневният карантинен период. Можем да кажем, че процентът на учениците, които са заразени е два пъти и половина по-нисък от общия брой заразени от населението. Това е нормално. Учениците боледуват по-малко, очевидно и по-малко се заразяват. При учителите е малко по-висок процентът“, обясни Вълчев.

 

- реклама -