Италия, ваксинация, коронавирус

Ваксините удвояват безсимптомното прекарване на коронавирус

Британски лекари установиха, че ваксинираните пациенти са около два пъти по-склонни да прекарат асимптоматична коронавирусна инфекция и 66% по-рядко се нуждаят от хоспитализация от хората, които не са ваксинирани.

Констатациите на учените са публикувани в списание Lancet, цитирано от БГНЕС.

„Нашите наблюдения показват, че вероятността от развитие на асимптоматични форми на COVID-19 се е увеличила с 63% след първата доза ваксина и с 94% след втората игла“, пишат изследователите.

Появата на нови варианти на коронавируса предизвика опасения, че в близко бъдеще могат да се появят такива щамове, които са устойчиви на действието на ваксините и антителата при хора, които са преболедували COVID-19. Водени от подобни съображения, британските лекари под ръководството на Клеър Стивънс от King’s College London, получиха първите данни за това как масовата ваксинация на населението влияе върху хода на коронавирусната инфекция.

В това проучване са участвали повече от 1,2 милиона британци, които се съгласиха да инсталират специално приложение на телефона си, с помощта на което информираха учените дали са получили ваксина срещу COVID-19 и дали впоследствие са се заразили с коронавирус. Между декември миналата година и началото на юли тази година около 970 000 участници в проучването са преминали пълен курс на ваксинация.

Оказа се, че сравнително малък брой британци се заразяват с коронавирус след ваксинацията – техният дял е 0,5% за хората, които са получили една доза от ваксината, и 0,2% сред тези, които са напълно ваксинирани.

В допълнение към това, учените са регистрирали рязко намаляване на честотата на явни симптоми на COVID-19 и вероятността от дългосрочни последствия от инфекцията.

 

- реклама -