ваксини
сн. БГНЕС

Ваксините са вече и във Варна, Пловдив и Бургас – ОБЗОР

160 дози от ваксините срещу коронавирус на „Пфайзер“-„Бионтех“ за 975 медици на първа линия за шестте области в Североизточна България пристигнаха в РЗИ-Варна. В една доза се съдържа необходимото количество за ваксиниране на петима души. В пратката има и още 35 дози-уточниха от РЗИ. От утре започва и раздаването на ваксините за Добрич,Шумен,Търговище,Разград и Силистра-обясни областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който заедно с две служителки на РЗИ посрещна ваксините, съобщава БНР.

В ранния следобед първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха и в Бургас. Доставката е от 450 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. Микробус, ескортиран от полицейски коли достави ваксините пред сградата на Регионална здравна инспекция, където бяха лично посрещнати от директора Георги Паздеров. Докато приемаше пратката, той поддържаше видеовръзка със здравния министър Костадин Ангелов, който да се увери, че няма проблеми със съхранението на ваксината. Ваксините бяха поставени в хладилник. Ще се съхраняват от плюс 2 до плюс 8 градуса.

В Пловдив ваксините пристигнаха още преди обяд. Там в РЗИ бяха инспектирани от здравния министър и премиера Бойко Борисов. В града под тепетата бяха доставени около хиляди дози.

сн. БГНЕС

Ваксините бяха посрещнати у нас рано сутринта. Доставката бе до Центъра по заразни и паразитни болести в София. Общият брой на първата пратка е 9750 дози. През януари очакваме още пратки до достигане на 62 500 дози. Враца и Велико Търново ще получаат ваксините на 28 декември, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Пристигнаха и информационни материали, насочени към лекарите и пациентите за добиване на достатъчно информация.

Според българските здравни власти, броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Постоянно има лекари, които желаят да се включат във ваксинацията от първата доставка. Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи, подчерта министърът.

сн. БГНЕС

Ангелов:  След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино.

- реклама -