ваксини коронавирус, ваксина, ваксини, ваксини, Пфайзер, Модерна, имунитет

Ваксините на Pfizer и Moderna може да осигурят доживотен имунитет

Възможно е ваксините на Pfizer и Moderna, които са направени по иРНК технология, да осигурят дълготраен или дори доживотен имунитет.

Това показва ново проучване, съобщава престижното издание „Ню Йорк Таймс“.

В становището на учените се казва, че имунизираните с тези препарати може да не се нуждаят от бустери, стига вирусът и неговите варианти да не се развиват много над сегашните си мутации.

Проучването не е обхванало векторната ваксина на Jansen, но очакванията са, че имунитетът, който тя дава, ще е по-малко дълготраен, в сравнение с този от иРНК ваксините.

Новите открития добавят още доказателства, че повечето хора, ваксинирани с иРНК ваксини, няма да имат нужда от допълнителни дози за поддържане на имунитета.

Единствената неизвестна величина е дали вирусът ще мутира още повече от сега и то по такъв начин, че да може да избягва този имунитет напълно. Ваксинираните пациенти, които преди това са преболедували коронавирус, вероятно няма да имат нужда от бустерна доза до края на живота си, тъй като комбинацията от двата вида имунитет – естествен и от ваксина – носи дълготрайна защита. Екипът, който стои зад новото проучване открива, че имунните клетки, които отговарят за разпознаването на вируса, остават в човешкия костен мозък поне осем месеца след инфекцията.

 

В друго проучване е установено, че тези клетки узряват и заякват в продължение на поне една година след прекарана инфекция. След прекарана инфекция или ваксинация, в тялото ни се формират специализирани структури, които се намират в лимфните възли. Тяхната единствена задача е да обучават имунните В клетки да разпознават разнообразни генетични секвенции на вируса. Колкото по-голям диапазон имат за упражнение тези клетки, толкова по-вероятно е те да действат срещу всички следващи варианти на коронавируса.

Новото проучване разкрива, че В клетките, подобно на самия коронавирус, също еволюират така, че да станат по-ефективни в борбата с него.

При преболедуване подобни центрове за В клетки се формират в белите дробове на пациентите, докато след ваксинация – те се формират в лимфните възли под мишниците, което позволява лесно извличане на материал за проучването.

В експеримента са участвали 41 души, от които осем са били имунизирани след преболедуване. От тези доброволци, медиците извлекли лимфни клетки на третата, четвъртата, петата, седмата и 15-тата седмица след поставянето на първата доза ваксина. При изследване на тези имунни клетки учените установили, че процесите в тях не са спрели, нито са намалели, което е изключително окуражаващо.

При обикновена ваксинация, не с иРНК ваксина, подобна работа на имунните клетки в лимфните възли е с продължителност четири-шест седмици, докато при иРНК ваксината тя продължава да е активна месеци наред. На теория, този имунитет може да се окаже вечен, стига вирусът да спре да мутира по начин, който избягва защитата ни.

Проучването беше публикувано в „Нейчър“ и бе посрещнато с вълнение в научните среди, тъй като за първи път се прави толкова подробен и строг анализ на човешкия имунитет след имунизация

 

- реклама -