Модерна
сн. БГНЕС

Ваксините на MODERNA вече са у нас

Първите ваксини на MODERNA вече са у нас. Около 14 часа те бяха докарани в склада на Бул Био.

Доставката включва 2400 дози на ваксината срещу COVID-19.

Тя пристигна със специализиран хладилен камион с контрол на температурата, а самата пратка се побира в един кашон.

сн. БГНЕС

Както и при другите доставки досега, полицейски ескорт съпровождаше ваксините. Пред сградата на „БулБио“ чакаха здравният министър проф. Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов и директорът на „БулБио“.

Това е втората разрешена ваксина срещу коронавируса, от която България ще получи 500 000 ваксини. В един флакон се съдържат 10 дози, докато при „Пфайзер“ са 6. Ваксина на „Moderna“ също така не се разрежда с физиологичен разтвор за разлика от първата одобрена.

Здравният министър Ангелов съобщи, че тъй като първата пратка от „Moderna“ е изключително малко като каличества, тя ще бъде разпределена само за РЗИ-София.

сн. БГНЕС

„Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме ваксини за всички български граждани“, увери Ангелов. Той очаква първа фаза от ваксинацията да приключи до края на месеца, но призна, че ще бъде много трудно създаването на логистика за ваксиниране с втора доза на много места.

„Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина – на „Пфайзер“. Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата – близо 2 млн. 900 хил. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на „Астра Зенека“. Индикативните количества от тази ваксина са близо 4 млн. и половина“, допълни още здравният министър.

- реклама -