ваксини
сн. БГНЕС

Ваксинирането на медици продължава по график

Ваксинацията срещу коронавируса у нас продължава. След като вчера бяха имунизирани медици от София, Пловдив и Бургас, днес и утре ваксинирането ще стартира на много места в страната.

Сред първите днес бяха лекари, медицински сестри и санитари от Александровска болница.

Вчера са ваксинирани общо 22 души от персонала на болницата. Днес доза от ваксината ще получат още 25 медици. Тя се прави в специално изградения фургон пред болницата.

Директорът на болницата проф. Борис Богов се ваксинира още вчера заедно с директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Общо 110 лекари, медицински сестри и санитари от столичната Александровска болница ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

сн. БГНЕС

„Аз също ще се имунизирам. Моят ред идва след два дни, един от последните съм“, заяви д-р Богов.

Той е категоричен, че до този момент нито един от колегите му в бели престилки не е съобщил за някакви странични ефекти. „Всички бяха в добра кондиция. Днес също мисля да проведа разговор с всеки един от тях. Имат указания да съобщават дори и за най-малките проблеми, но досега няма“, допълни още той.

Ваксината се държи в хладилник с температура между 2 и 8 градуса във временните фургони пред болницата. Флакончето се темперира, а разредено със серологичен серум се поставя на пациента.

„В работата си се сблъсквам с последиците от ситуацията – скръбта около загубите, притеснението около болните близки, притеснението от икономическите последици. За мен това е, от което имаме нужда“, сподели д-р Петра Маринова от психиатричното отделение, която беше една от първите ваксинирани в днешния ден. След поставянето на ваксината тя остана под лекарско наблюдение за около 10-15 мин. и допълни, че целият процес е абсолютно безболезнен.

„Препоръчвам ви и вие да се ваксинирате. Който ви казва, че е опасно, лъже!“, заяви пред медиите и друг ваксиниран медик от лечебното заведение.

- реклама -