ваксини
сн. БГНЕС

Ваксинацията в България започва на 27 декември, първата инжекция ще е за здравния министър

Създадена е организация за стартиране на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас.

От следващия ден имунизацията ще се разшири и в останалите областни центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

Първата инжекция ще бъде поставена на министъра на здравеопазването.

След това ще бъдат ваксинирани директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти.

„Ставаме все по-силни и информирани, човечеството се изправя уверено и победоносни в битката в ковид, ваксините идват. С тях ще преодолеем едни от най-тъмните страниците в съвременната ни история. Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Искаме възможно най-много българи да стигнат здрави до ваксината и да останат живи“, коментира по време на редовния седмичен брифинг на оперативния щаб министър Ангелов.

сн. БГНЕС

В България доставката се очаква да бъде на 26 декември, обяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че допълнително още в началото на януари очакваме значителни количества, над 60 000 дози, така че много бързо да се увеличи броят на хората, които ще бъдат имунизирани. „След здравните работници, минаваме към домовете за социални грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са много, пръснати са в страната и ще започнем имунизацията и при тях“, добави Кунчев.

сн. БГНЕС

По думите на Кунчев огромната част от PCR тестовете доказват и новия щам на коронавируса.
„Твърде рано е да се правят окончателни заключения, но засега можем да кажем, че за щама, който идва от Великобритания, няма проблем, а за щама, който е засечен, текат същите проучвания, за да имаме пълната информация. За училищата ще анализираме епидемичната ситуация през първата седмица, за да може да се взема най-точното решение“, посочи още той.

В рамките на съвещанието при премиера днес, председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов изтъкна, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично. Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов завиха, че ръководените от тях лечебни заведения са в готовност да се включат в процеса.

Ген. Мутафчийски заяви, че първите ваксини ще бъдат сложени на ключови медици за лечебното заведение, като идеята е те да дадат пример на колегите си. След това ще бъдат имунизирани медиците на първа линия без да има деление между лекари, медицински сестри или санитари. Медицинските лица, които не работят на първа линия „остават на стендбай“ за следващите количества.

 

- реклама -