ваксини, ваксинация, ваксини, щамове, ефикастност

Ваксинацията по света: Разни правила, разни традиции…защо пътуванията се отлагат

Какви са различните приоритети, практики и пропуски по света във връзка с ваксинациите?

Защо нуждата от международно сътрудничество и обмен става много голяма, и защо отварянето на границите по света няма да се случи в близко бъдеще?

Тези въпроси задава и Ню Йорк Таймс.

Ето няколко примера:

Минималната възраст за ваксинация варира – тя е 16 години в Израел и Мисисипи, 18 в Китай; също така варира и максималната възраст – приоритетни ваксинации за хора над 65 в много американски щати, но Китай и Корея не ваксинират по-възрастните.

В Китай не ваксинират тези над 59 г., а в Южна Корея се очаква тези над 75 г. да започнат да бъдат ваксинирани след 1 април. Само тези над 80 г. (и медицинските работници) пък имат достъп до ваксината в Колумбия, освен ако не се намират в пограничните с Бразилия региони, където ваксинацията е по-мащабна, за да се избегне масовото заразяване с бразилския щам на COVID. Хора над 65 могат да пътуват до ОАЕ, и да бъдат ваксинирани за 13 хил. долара – предлагат се подобни туристически пакети.

В 67 държави все още няма данни за направени ваксинации, докато някои държави пък задържат запаси от ваксини, достатъчни да имунизират цялото им население неколкократно.

В Индия, тези с интернет достъп могат да бъдат ваксинирани, чрез онлайн резервация – по-малко от половината население на Индия обаче има интернет достъп.

Пушачите в Илинойс имат достъп до ваксини, но не тези в Джорджия.

Диабетиците в Обединеното Кралство – да, а тези в Кънектикът – не.

Бременните в Ню Йорк, но не и тези в Германия – за сметка на това Германия позволява приоритетно ваксиниране на двама от контактните близки на бременна жена.

Работниците в супермаркети в Тексас – не, а тези в Оклахома – да. Полицаите във Великобритания и Мексико – не, а тези в Кения – да.

Пощенските служители в Калифорния – не, тези в Северна Каролина – да.

Учителите в Белгия – не, а тези в селскостопанските региони на Мексико – да.

Персонала и охраната на затворите в Колумбия и Тенеси – да, но на много малко места по света приоритизират самите затворници за ваксинация.

Нелегални селскостопански работници в Калифорния, бежанци в Германия, недокументирани имигранти във Великобритания – да, палестинци без разрешителни за работа на Западния бряг – не.

Независимо от обявените етапи и приоритетни групи, по света има многобройни примери за “пререждане” – членовете на Американския конгрес, ливанските депутати, охранителите на президента на Филипините, семейството на Перуанския министър на здравеопазването, приятелите на кмета на бразилския град Манаус, испански генерал, близките на Аржентинските управници – някои от изброените получиха ваксини, но загубиха позициите си.

До края на 2021 година 43 държави очакват да приключат COVID ваксинационните си кампании, а 148 няма да се справят.

Държавни и културни различия, различни приоритети и практики, страхове и притеснения, както и политически фактори усложняват пътя към рестарт на международните пътувания, и възстановяване на световната икономика. Появата на вируса във време, когато се предефинират международни отношения и обмени и идеята за глобализация не е на дневен ред, показа няколко противоречиви, но свързани процеса – това колко взаимосвързани са всички държави по света, което направи разпространението му толкова глобално.

Китай, ваксинация, ваксини, коронавирус, сертификат

На този фон е възможно държавните граници да останат затворени, а това, че липсва прозрачност и международен обмен на информация и сътрудничество, за успешното решаване на глобалните проблеми, отлага за неопределено време свободното движение на хора.

За момента решение на този проблем търси Европейската комисия, но само и единствено за държавите-членки. Което означава, че европейците ще могат евентуално да се движат свободно в рамките на континента. Как ще се случва придвижването от и за трети държави засега не е ясно.


Автор на материала е Асен Велиновадвокат и университетски преподавател в Шанхай

 

 

- реклама -